Det är alltid en avvägning om jag ska lägga brödrecept här eller på Min tyska kokbok, men nu hamnar det här utmärkta brödet här i alla fall. Det är från en östtysk bageriförening och receptet är nerbantat från ca 20 kg till 1 kg.
50 g solroskärnor
50 g grovt rågskrädmjöl, men jag tog vetekli
25 g sesamfrön
Blanda och häll på 125 g kokande vatten, rör om och låt svälla 3 timmar eller längre.
100 g rågmjöl
80 g vatten
5 g surdeg ur burken i kylskåpet
Rör ihop och låt stå minst 15 timmar i rumstemperatur eller något högre.
100 g rågmjöl
250 g vetemjöl special
125 g yoghurt
12,5 g salt
10 g jäst
7,5 g hackad till
100 g vatten
Arbeta ihop detta med ingredienserna ur de två bunkarna ovan. Knåda intensivt. Låt jäsa en timme. Degen är ganska lös. Forma till en limpa och pensla med vatten. Lägg den på en duk med grovt rågmjöl/kli i en liten rund skål/korg att jäsa till lagom storlek. Hetta upp ugnen till 250°, sänk så småningom till 200°. Bröd på 850 g gräddas 45 minuter, här en timme med insprutad ånga. Jag vet inte av vilken orsak som degen sprack längst ner runt om, kanske hade den inte fått jäsa färdigt innan.