torsdag 19 november 2020

Ljust bröd med lökfyllning

 

Det här brödet blev litet knasigt på flera sätt, men det som man kan ta med sig är fyllningen på löksoppepulver som gav en intressant smak. Att det var philadelphia i gjorde varken till eller från, utan brödet smakade som vanlig vetedeg med mjölk. Att rulla som en stor kanelbullslängd och sedan snitta på längden var helknasigt, för i ugnen bildades liksom vingar, som jag skar bort för utseendets skull. Men de var också goda. Dock tror jag att fyllningen skulle passa mycket bättre till ett grovt bröd.

42 g jäst (här 26 g med längre jäsning)

125 g vatten, ljumt eller kallt, beroende på planerad jästid

2 msk socker

600 g mjöl

1 tsk salt

200 g philadelphia

1 påse löksoppa = 46 g

100 g mjukt smör

ägg och mjölk att pensla med

Degen görs som vetedeg. Rör ut löksoppan med smöret och bred ut över den kavlade degplattan. Rulla ihop. Gör ett längsgående snitt (om du vågar) efter jäsning, pensla och grädda. Sätt ugnen först på 250° och sänk sedan till 200°. 50 - 60 minuter. Man skulle ju kunna göra bullar à la kanelbullar istället.