måndag 26 februari 2018

Vegetariska spetskåldolmar



1 spetskål med förhoppningsvis 4 stora blad på ytterst
100 g röda linser
3 msk rödvinsvinäger
2 äggulor
2 dl grädde
1/2 tsk osötad senap
salt, peppar, muskotblomma

2 schalottenlökar
1 kopp buljong
smör och mjöl

Ta bort de stora bladen från kålen och förväll dem ca 2 minuter. Ta upp och kyl ner i kallt vatten för färgens skull. Låt droppa av. Skär bort det grövsta av stjälken längst ner, men inte för långt upp. Skär vid behov av det som sticker upp av nerverna, parallellt med bladet. Koka linserna med vinäger och 2 koppar saltat vatten ca 15 minuter och låt sedan linserna droppa av. Skär 150 g spetskål i fina strimlor och fräs i smör. Lägg på lock och låt stå ca 5 minuter till på låg värme. Tillsätt linserna. Rör äggulorna med 2 msk grädde och senap. Smaka av. Lägg bladen omlott nertill och fördela fyllningen på dem. Rulla ihop till dolmar.

Fräs schalottenlökarna i smör och tillsätt buljongen. Lägg i dolmarna och låt dem koka ca 15 minuter. Jag gjorde detta i ugnen för att dolmarna inte skulle gå sönder. Ta vara på spadet och red av det. Tillsätt resten av grädden och smaka av. Servera med potatis, här som mos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar