torsdag 30 september 2010

Budgetering för svenska ungdomar anno 1949

I hemkunskapsbokens kapitel om ekonomi ges exempel på budgetering för ensamstående personer, nämligen springbud (1.800 kr. inkomst per år) och affärsbiträde eller kontorist (3.600 kr. inkomst per år).

Månadsbruttoinkomsten blir då 150, resp. 300 kr per år. Springbudet betalar 8 kr källskatt, drygt 3 kr för sjukkassa (sjukpenning 1, 50 kr per dag) och olycksfallsförsäkring, sparar 5 kr, betalar 75 kr hemma för kost och logi, använder 25 kr för kläder och skor, 7 kr för hygien och hälsovård, 10 kr för tidningar, böcker och kursavgift (tydligen förväntas springbudet bilda sig på fritiden för att någon gång få ett bättre arbete), nöjen och och njutningsmedel 6 kr, semester och resor 5 kr, samt nästan 6 kr för övrigt.

Affärsbiträdet betalar 35 kr i källskatt, försäkrar sig för nästan 10 kr (även livförsäkring och hemförsäkring, vilket springbudet inte har råd med) och kan då räkna med 2, 50 kr sjukpenning per dag. Hon eller han sparar 25 kr och betalar 145 kr hemma (vilket tyder på att springbudet inte betalar den fulla kostnaden för kost och logi till föräldrarna), använder hela 35 kr för hygien och hälsovård, 10 kr för böcker, tidningar och kursavgifter, 7 kr för nöjen och njutningsmedel, 15 kr för semester och resor och har över 10 kr kvar för diverse.

Det finns flera intressanta punkter här. Dels förväntades inte en (ung?) ensamstående person behöva en egen lägenhet, utan betalade ca hälften av bruttolönen till föräldrarna för kost och logi; dels skulle denna person av en förhållandevis låg lön betala kvällskurser; dels fanns det på den tiden ingen sjukförsäkring som alla hade tillgång till, även utan att betala; dels fick kategorierna nöjen och semester en mycket liten plats i ungdomarnas budget.

På sidan innan finns ett exempel på budgetering och där kan man se att en liter mjölk kostade 39 öre på den tiden och lagning av skor hela 9:50, vilket innebär en stor del av springbudets månadsbudget för kläder och skor. Författarna avråder från avbetalning. Nu är det inte tal om platt-TV eller liknande, utan "Det är inte heller roligt att betala av på t. ex. ett klädesplagg, sedan det kanske börjar bli utslitet."