onsdag 5 februari 2020

Runebergstårta på Runebergsdagen



Skaparen av Fänriks Ståls sägner firas idag, den 5 februari med sin älsklingsbakelse. Helst ska man ha en cylinderform. Jag har små glasformar från Weck på 140 ml, som jag smörade ordentligt, beströdde och bottnade med mandelflagor, för att kakorna inte skulle fastna.

12 stycken à 140 ml

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel, 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd, varav en del pepparkakssmulor, alternativt 1 tsk kanel och 1/2 tsk nejlikor
1 tsk bakpulver
2 dl grädde
ev. bittermandel

hallonsylt, florsocker, gärna punsch, arrak eller rom till sockervattnet

Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl. Blanda bakpulvret med övriga torra ingredienser och tillsätt allt med grädden. Rör väl. Fyll formarna till 2/3. Mjöla ett finger, gör ett hål och fyll detta med hallonsylt. Grädda 15 minuter i 200°. I glasformar tar det längre tid.

Låt svalna en kvart. Lös med en kniv och vänd upp. Låt dem svalna uppochner tills hallonsylten svalnat. Ev. kanske man kan låta dem svalna i formarna.

Dekorationen består av en klick hallonsylt och en spritsad ring av florsocker och vatten. Men innan man gör det, måste man bestämma sig om man vill ha en torr eller fuktig kaka. Här tycks finnarna vara polariserade. För en fuktig kaka kokar man sockervatten, lika delar socker och vatten, och låter det svalna. Smaksätt med rom eller punsch och "dränk" kakorna. Alltså, jag tog 3 tsk per styck och hade dessutom romvatten i glasyren. Men det kanske borde ha varit mer i. Vi får se om vi blir nöjda.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar