måndag 20 april 2020

Lamm med provensalska grönsaker




För lammet tar man en lammstek och använder benet med soppgrönsaker till såsen. Bryn benet i ugnen och därefter soppgrönsakerna och eventuellt tomatpuré, beroende på om såsen ska vara röd eller vit. Lägg sedan över i en kastrull och häll på vatten och lägg i kryddor. Låt puttra på svag värme.

Försök få ut några fina portionsbitar av lammet, bryn och stek färdigt i ugnen på 150°. Det går snabbt. Kärntemperaturen ska helst vara under 70°.

För grönsakerna skär man en bit aubergine, en zucchini och en röd paprika i små små jämna bitar och fräser dem i olivolja och tillsätter hackad basilika. Använd gärna serveringsform vid uppläggning, så blir det snyggt.

För skorpan på lammet tar man ungefär lika delar ströbröd och mjukt smör. Här även ramslök och ett par blad salvia, finhackade. Kavla ut, ställ kallt, skär ut, lägg på lammet, grilla.