tisdag 5 februari 2013

Pastakuddar från Tyrolen


Tiroler Schlutzkrapfen skiljer sig från den mesta mellaneuropeiska pastan genom att den innehåller rågmjöl. Det kan ju hända att det finns olika acceptabla fyllningar, men det här är en ganska vanlig variant. God är den också. Jag var tvungen att kolla betydelsen för det finns ju en hel del dialektala ord som jag inte kan. Krapfen är ju så klart samma ord som används här i trakten för fyllda friterade bullar med sylt i, d v s munkar. Schlutzen har med synd och skuld och lurendrejeri att göra, så det är väl samma tanke här som i Herrgottbescheisserle, d v s fylld pasta från sydvästra Tyskland, där det handlar om att inte Gud kan se vad det är för fyllning ifall det nu skulle råka vara fasta. Det här Schlutzkrapfen-receptet är dock vegetariskt.

100 g vetemjöl
100 g rågmjöl
2 ägg
1 msk olivolja
1 skvätt vinäger eller ättika
1 krm salt
ev. muskot
vatten efter behov

Av ovanstående ingredienser gör man en deg, knådar den ordentligt och låter den vila ett tag i kylskåp medan man gör fyllningen.

500 g bladspenat (fast det var bara 400 g i påsen, men det gick också bra). Vid närmare eftertanke kan det kanske vara smidigt att köpa fryst hackad och upptinad, så slipper man vänta på att den svalnar senare)
1 liten hackad lök
1 pressad vitlöksklyfta
litet olivolja och smör
2 - 3 msk pinjekärnor (jag hade tänkt använda sötmandel, men så tog jag solroskärnor istället)
1 msk kvarg, kesella
100 g bergsost, typ Greyerzer / Gruyère eller kanske Appenzeller
salt och muskot efter smak

Fräs lök och vitlök i olivolja och smör och blanda ner den färska spenaten och låt den falla ihop. Låt droppa av och pressa ur vätskan (när spenaten har svalnat något). Kör den i mixern tillsammans med de andra ingredienserna tills det blir en homogen massa.



Kavla ut degen på mjölat bakbord och gör rundlar med mått eller ett glas. Lägg över fyllningen i en plastpåse, klipp av ett hörn och spritsa ut fyllningen på varje pastabit (det såg jag på TV att proffsen gör). Nyp ihop. Det går faktiskt bra utan att pensla med ägg. Lägg varje färdig pastakudde på en mjölad plåt så länge.

Koka upp saltat vatten och sjud kuddarna litet grann. Det står bara en minut i mitt recept, men jag tror att man ska låta dem flyta upp och bli litet uppblåsta.


Vänd pastakuddarna i smält smör och servera med antingen smält eller brynt smör, samt med färskriven parmesan eller annan ost och kanske en sallad också. Tyvärr blir de här rågkuddarna litet tråkiga i färgen, men så ska de vara i Tyrolen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar