måndag 19 december 2016

Helstekt entrecôteFint nötkött brukar vara väldigt dyrt här i Tyskland (därför tror jag inte ryktena på att det dumpas tysk oxfilé i Sverige till lågt pris, istället för att sälja det här, vad skulle producenterna tjäna på det? - däremot importeras ca 80 ton åsnekött till Sverige varje år, undrar vart det tar vägen, hmmm...), men nu före jul finns det en massa extrapriser, så jag slog till och köpte knappt 1 kg entrecôte. Sen valde jag ut ett recept på helstekt entrecôte, men jag ändrade en del. Ta fram köttet ur kylen i god tid.

1 kg entrecôte
4 vitlöksklyftor
1 msk rosépepparkorn
1 msk svartpepparkorn
1 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin
1 tsk salt

Hacka de färska örterna. Skala vitlöken. Stöt dem med alla kryddor i en mortel. Bred pastan över köttbiten, sätt in en termometer och lägg den i en form i ugnen i 140°. Det tar ca 80 minuter tills innertemperaturen uppnår 62°, d v s egentligen bara 60°, för den fortsätter att stiga efter att den har kommit ut ur ugnen. Då är färgen fint rosa. Om man vill ha mera genomstekt får man låta temperaturen komma upp i 65°.

Häll ca 3 dl fond i formen och vispa så att allt löser sig. Häll detta i en kastrull. Smaksätt med litet rödvin eller portvin och red med maizena.

Servera med klyftpotatis och sallad. Jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar