måndag 5 december 2016

Spegelglasyr / Mirror Glaze: Julkryddade vinbärsfyllda chokladmuffins, bakade utan ägg, samt cake popsDen vackra chokladglasyren glänser så mycket att den knappt går att fotografera!
Satsen är ganska stor. Gissningsvis räcker hälften för en kaka. Jag glaserade tre stora muffins med en halv sats och fick ändå rätt mycket över.

8 blad gelatin
240 g socker
100 g vätska (vatten, kaffe...)
80 g vit sirap eller glukossirap
80 g kakao
200 g grädde eller söt kondensmjölk

Lägg gelatinbladen i blöt. Koka upp socker, sirap och vätska. Blanda sedan i övriga ingredienser och sila för att få bort eventuella klumpar. Låt glasyren svalna till 35° och häll den över frysta bakverk med någon sorts frosting på (frostingen ska alltså också vara fryst).


Det är faktiskt en hake med det här äggfria receptet. Det är inte äggvitefritt och definitivt inte vegant. Däremot är det väldigt ekologiskt och nose-to-tail, för det innehåller blod, vilket är mycket proteinrikt. Nu kan jag ärligt säga att detta är ett av de bättre blodrecepten, för även om konsistensen och färgen kan vara litet avslöjande, så gör fyllningen, glasyren och kryddningen att försökskaninerna inte märker vad de äter.


230 g blod
100 g socker

Mixa blodet långsamt i maskinen. Tillsätt sockret långsamt. Öka till 6 - 7. Obs att en stängd maskin är viktigt, för det sprutar till max. Vispa hårt, kanske 10 minuter.

25 g mjöl
25 g maizena
25 g kakao
1 tsk  kanel
2 krm nejlika
2 krm ingefära

Sikta ovanstående ingredienser två gånger och blanda dem långsamt med blodblandningen. Häll t ex i 6 smorda, sockrade (för karamelliseringen) muffinsformar. För en kaka är gräddningstiden 25 minuter i 180°, men det blir något kortare för dessa muffins. Ytan ska liksom kännas knaprig. Låt kallna på galler. Skär av locket. Gröp ur inkråmet och använd för chokladbollar / cake-pops. Fyll med en syrlig, men sötad bärkräm, t ex av sura körsbär eller svarta vinbär. Här är det en passerad och redd vinbärskräm, smaksatt med en aning cassis. Sätt på locket. Bred på smörkräm i omgångar och kyl muffinsen emellan varven. Frys in bakverken, resp. låt dem stå tillräckligt länge i frysen för att få en iskall yta. Ta ut dem direkt inför glaseringen. De ska inte tina innan.

Smörkräm:

67 g smör, fluffigt vispat
125 g florsocker, som tillsätts litet i taget
1 tsk kokande vatten och 1,5 tsk apelsinlikör tillsätts; vispa hela tiden

Cake pops / chokladbollar:


Blanda urkråmet med jordnötssmör och rulla i sesam eller pärlsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar