fredag 21 december 2018

Rödbetsmousse med polkabetor



Man skulle ju kunna tro att det här är en efterrätt, men det är en chartreuse på mousse av rödbetor. Chartreusen består alltså av lätt kokta polkabetor i gult och rött som jag ställde upp längst innerkanten på en serveringsform. Den var plastad utanpå för att inget skulle falla ut under.

Den här moussen har också ett inre liv, nämligen rödbetsgelé med apelsinjuice. Det var meningen att den skulle stelna färdigt i små kupolformar, men jag hade inte riktigt tid, så den halvstelnade gelén spred sig sedan inuti moussen.

Till receptet:

De vanliga rödbetorna var redan kokta och marinerade på ett julaktigt sätt med apelsinjuice och kryddor. Det här var alltså rester. Dessa mixade jag allihop och passerade. En del tog jag undan till gelé och fyllde upp med apelsinjuice. Det mesta blandade jag med rester av gräddfil och grekisk yoghurt. Och även med litet grann vispad grädde.

För att det skulle bli mousse, respektive gelé, använde jag gelatin. För 5 dl vätska behöver man 6 blad gelatin. Har man mer eller mindre, så får man räkna på de här proportionerna.

Kryddningen ska vara extra bra när man använder gelatin, för den dämpar smaken.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Smält dem sedan på låg värme. Jag brukar göra så här: Blanda i det mest värmetåliga av ingredienserna skedvis i gelatinet och rör ut det väl. Fortsätt skedvis och sedan med litet större portioner. Varken rödbetor eller yoghurt/gräddfil är så där väldigt känsliga, men efter att de första skedarna är utrörda, så tar man ändå kastrullen från värmen. När det gäller vispgrädden, så är den visserligen inräknad i mängden, men den får inte vara med så här tidigt.

Och om gelén ska vara fast, så måste man göra den tillräckligt långt innan man börjar med sin mousse.

Nu ska rödbetsmoussen börja bli fast, men inte helt. Antingen kan man röra den kall i vattenbad eller också ställer man in den i kylskåp och kollar den efter 10 minuter och därefter oftare. När den börjar bli stel blandar man i den vispade grädden.

Fyll försiktigt litet mousse i serveringsformarna, så att inte polkabetorna välter. När hälften är i, är det dags för de förhoppningsvis fina gelékupolerna och så fylls resten av moussen i.

Ställ in i kylen minst 4 timmar, gärna över natt. Dock är risken att gulbetorna blir rosa om de får stå för länge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar