måndag 3 december 2018

Citrongräddtårta, mördegsblommor och lussebullar



Från början var tanken att det skulle bli en kalastårta ur Sju sorters kakor att servera på kyrkans basar, men så blev det inte.

Först bestämde jag mig för att inte göra två mördegsbottnar, utan bara en underst. Sedan insåg jag att kakan var fylld med citronfromage på råa ägg, och det är något jag definitivt inte serverar främmande människor på en buffé. Så då tittade jag bl a i mina anteckningar från Top Chef - vem säger att man måste slötitta på matlagningsprogram?

Mördegen gjorde jag med 1 - 2 - 3 - metoden. 100 g socker, 200 g smör och 300 g vetemjöl. Samt ett ägg. Det räckte till en mördegsbotten med rivet citronskal till den här tårtan, en mindre mördegsbotten med flingsalt till en tårta, som fortfarande inte är bakad, samt till några småkakor, se nedan.

Sockerkaksbottnarna köpte jag färdiga. Det var nämligen slut på mjölet i affärerna i byn. Förhoppningsvis tillfälligt. Det är ett säkert tecken på bakningsintresset före jul.

Istället för svensk citronfromage på råa ägg gjorde jag en citronkräm, typ Lemon fudge, som bas.

Saft och skal av 3 citroner
3 hela ägg
120 g socker

Vispa ihop i vattenbad till 84 - 85°, då blandningen tjocknar. Fortsätt att vispa på is (kylklamp) tills temperaturen sjunker till 60°. Rör då i 80 g kallt smör i bitar och fortsätt rör tills krämen är kall och kan ställas in i kylen. Där ska den stå minst en timme, gärna över natt.

Jag ville också testa konfiterad citron (inte den med salt) och jag tog det här receptet:

Skär en citron (eller flera) i skivor. Förväll dem 2 gånger i kokande vatten och häll bort vattnet båda gångerna. Väg citronskivorna och väg upp lika mycket socker. Lägg citronskivorna och hälften av sockret i en kastrull. Häll på vatten så det precis täcker och sjud 20 minuter. Kyl ner. Tillsätt resten av sockret och sjud 20 minuter till. Kyl ned. Skär i bitar. Fast jag tyckte att det vita fortfarande var beskt, så jag skar bort det och använde bara det gula skalet och det inre av citronen.

Nästa dag monterade jag tårtan. På mördegsbotten bredde jag ett tunt lager citronkräm och lade på en första sockerkaksbotten. Sedan vispade jag 5 dl grädde med vaniljsocker (och s k Sahnesteif, som stabiliserar tysk grädde - den här var dock på hela 32% - bättre har jag aldrig fått tag på) och blandade citronkräm och grädde, vilket de kallar mousse i Top Chef. På bottnen underst bredde jag mousse och strödde ut den sockerkokta hackade citronen. Ett lager mousse på tårtbottenskiva nummer två och nummer tre, samt grädde runt omkring. Rostade mandelflarn runt om.

På basaren var min tårta slutsåld först! Det var i o f s inte många av kakorna där som var riktiga tårtor, så det kanske inte var så konstigt.


Av mördegen som blev över gjorde jag dubbla småkakor. Hälften penslade jag med uppvispat ägg och lade ut mandelflarn i blomform. De kan ju fyllas med nästan vad som helst, men jag hade hittat en ny produkt som såg ut som Nutella, men det var det inte, utan det var mosade pepparkakor i en kräm (ja, typ pepparkakor i alla fall). Det blev ganska bra!


Lussebullar har jag också bakat, samt satt en pepparkaksdeg.


Och jag har besökt flera julmarknader IRL, inne bara dukvis. F ö regnade det.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar