tisdag 2 juni 2020

Kungens 70-årstårta





Bättre sent än aldrig, som man säger. Han fyller väl 75 nästa gång. Men varifrån man får fläderblommor i april, det vet ju inte jag. Receptet är annars bra nu i maj-juni.

Originalreceptet finns på koket.se, men det är ganska konstigt. Botten är väl säkert okej, men jag gjorde en enklare i alla fall på 1 ägg, 30 g mandlar, 25 g mjöl och 25 g socker, samt kardemumma. Det var lagom för en liten form. Troligen är satsen i originalreceptet för stor. När det gäller rabarber-sparriskompotten, så behöver sparrisen längre koktid än rabarbern, så skär den väldigt tunn. Det låter litet knasigt med sparris, men det påverkar faktiskt smaken, fast man bara behöver 3-5 cm. Jag hoppade över citronsaften. Mängden är nog rätt bra. Sedan bör man trycka den genom en sil för att få den slät. Allt det där infrysandet kan man slopa. Men man kan ju ta till det för att snabba på geleringen. I varje fall fungerade det. Jag har ju alltid hört att man inte får frysa gelatinprodukter för de vattnar sig.

Spraychokladen kan bytas ut mot siktat florsocker och kakao.

Var försiktig med krämen! Koka inte upp flädersaft och citronsaft med mjölk och grädde, för då skär den sig. Koka upp mjölkprodukter och aromatisering, sila av och häll detta över vispade äggulor. Sjud försiktigt upp äggblandningen. Den får inte koka, bara bli tjock på låg temperatur! Blanda sedan i först blötlagda gelatinblad och vit choklad, därefter den blandade fläder- och citronsaften. När man rör i vispgrädden när smeten har 20° blir resultatet ganska rinnande. Det är okej, men man måste ha plastfolie kring ringen, så det inte rinner ut. Annars skulle man kunna vänta tills smeten börjar gelera litet och därefter blanda i vispgrädden. Då kan bre krämen på kanterna istället för att hälla den runt om. Det kanske inte alla som har en ring i rätt storlek. Jag har räknat om receptet med utgångspunkt 1 äggula = 30 g. Ta dubbel sats. Det är ca 1/3 mindre än i receptet. Det blir lagom.

1 äggula
1,5 blad gelatin (2 är säkert också okej, men det fungerar med 1,5)
15 ml grädde
10 ml mjölk
35 ml flädersaft
35 ml citronsaft
en aning citronskal
1 liten fläderblomma utan det gröna
1/4 vaniljstång med fröna utblandade med en gnutta socker, så det inte klumpar
50 - 60 g vit choklad (jag hade bara 50, men det gick bra)
2 dl grädde

Och det blir en väldigt god och uppfriskande tårta.