Jag vill ju inte påstå att de här malysiska köttbullarna var överdrivet starkt kryddade, men så här görs de (mina ändringar inom parentes).
Koka 2 - 3 potatisar och mosa dem. Låt kallna. Stek 2 finhackade lökar, 3 - 4 schalottenlökar (ströks). Tillsätt 2 - 3 klyftor vitlök (hackade), 1 mild hackad peperoni (utbytt mot paprika samt 1 tsk sambal oelek - chilipasta) och 2 cm hackad ingefärsrot (det är nästan för litet). Fräs en stund tills peperonin är mjuk. Låt kallna. Blanda 500 g köttfärs, salt (1 tsk), peppar (1 krm), 1 - 2 msk mjöl, 2 äggulor (1 ägg), 1 - 2 tsk soja och 1 - 2 färska finhackade lökar. Blanda sedan i de andra avsvalnade ingredienserna. Stek köttbullar.
(Min variant var i ugn: 12 minuter längst ner i 250 grader, vänd, 5 minuter i mitten, skaka och 4 minuter högst upp.)
P g a den stora potatis- och lökmängden blev köttbullarna rätt så milda och smakade inte särskilt exotiskt. Men goda ändå. Jag gjorde köttbullar på 2 kg köttfärs och stekte dem i fyra omgångar. Det mesta hamnade i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar