måndag 26 mars 2012

Våffeldagen

Våfflorna fastnade inte på bild. Jag brukar göra kakvåfflor, men den här gången testade jag ett recept med jäst och mandelgrädde och det blev också gott, men kakvåfflor är förstås ännu godare (och kaloririkare).

5,8 dl mjöl
1/2 jästtärning
0,8 dl socker
200 ml ljummen mjölk
80 g smält smör
2 ägg
1 msk vaniljsocker
100 ml ljummen grädde
1 krm salt

Blanda jästen och 1 msk socker med mjölken och låt stå en kvart. Blanda mjöl, salt, resten av sockret, smöret, ägg, vaniljsockret och grädden. Tillsätt jästblandningen och rör kraftigt. Låt jäsa minst 45 minuter. Rör om i smeten före gräddning. 

Mandelgrädde:
Rosta 50 g malda mandlar i stekpanna och låt svalna, blanda med 3 - 4 msk honung och 200 g creme fraiche. Vispa 1 dl grädde litet löst och blanda i. Smaksätt med mandellikör efter behag.

Till huvudrätt åt vi fylld paprika med bönsallad och ruccola.

4 paprikor, halverade
1 liten hackad lök
150 g fetaost i småbitar
1 ägg
2 msk mjölk
300 g köttfärs
1 tsk potatismjöl
1tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Vispa upp ägget och blanda med mjölken. Blanda färsen med äggblandningen, potatismjöl, oregano, salt och peppar och till sist lök och fetaost. Fyll paprikorna och stek ca 25 minuter i 225 grader.

Blanda en burk avdroppade bönor med 1 hackad rödlök och en liten burk svarta oliver och persilja och två hackade tomater. Stek upp lätt och servera med ruccola. I originalreceptet stod det att man skulle steka ruccolan också, men jag valde bort det alternativet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar