torsdag 3 januari 2013

Fiskrätter




Julsillen hittade jag på nätet. Krämig sill med ingefära (litet snålt med ingefära kanske) och persilja- och senapssill, men jag hade glömt att köpa spenat så det fick gå ändå.


Basilikarisotto. Testade något liknande i kocklärlingens restaurang och eftersom han inte kunde fixa receptet så fick jag söka på nätet. Det här blev också gott. 

250 g risotto- /arborioris
750 g hönsbuljong
1 lök
1 vitlöksklyfta
200 ml torrt bubbelvin
basilika (tog mest djupfryst)
50 g pinjekärnor
50 g parmesan
olivolja
3 msk smör
salt, peppar

Mixa basilikan och olivolja till pesto. Hacka lök och vitlök och fräs i 1 msk smör och 1 msk olivolja. Rosta samtidigt pinjenötterna i en torr stekpanna, men inte för länge. Häll riset över löken och låt den bli glasig. Häll över vinet och låt det sugas upp / ångas bort under omrörning. Häll på en tredjedel av buljongen och låt den sugas upp under omrörning. Fortsätt tills buljongen är slut och riset fortfarande al dente. Blanda i 2 msk smör och fint hyvlad parmesan samt pinjenötter. Passar utmärkt till fisk. 

Till detta blev det kammusslor i citron-timjan-limon-ingefärs-smör. Kammusslorna ska stekas eller grillas men inte för länge på varje sida. Jag stekte dem i smörblandningen och serverade till risotton. I stället för lutfisk.



Havsabborre med rödvinssås och hasselbackspotatis.


Efter flera misslyckanden med Rösti på kokt potatis blev det nu lyckade Rösti på rå potatis. 400 g riven fast potatis (uttryckt i handduk) blandad med 1 äggula och 1 msk stärkelse och stekt i stekringar.


Laxtataren bestod av 200 g fryst och nästan helt upptinad laxfilé och 100 g rökt lax, finhackad för hand och blandad med saften av en halv limon, 1 msk dill, 2 msk olja och salt och peppar. Ovanpå lax brer man litet creme fraiche och lägger på färska eller djupfrysta örter. Läckert!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar