måndag 25 april 2016

Filé Oscar IIDet finns flera bud på hur en filé Oscar ska tillagas, men jag tror att originalet var en skiva utlöst hummerkött med tryfflar på (=hermelin) som krona, choronsås som purpurrött kungamantel-O kring filén och två vita sparrisar som siffran 2. Den serverades första gången 1897 vid hans 25-årsjubileum som kung av hans franske kock. I Kjell Westös Hägring 38 svärmar advokat Thune för maträtten, men han kallar filén för schnitzel, troligen för att den steks utplattad (fjärilssnitt) och för honom är det klart att det serveras räkor till. Choronsåsen är béa smaksatt med lättfräst tomatpuré. Jag har i o f s fuskat och tagit fläskfilé. Men det blev gott ändå!

Jag hittade f ö ett fuskigt sätt att stabilisera béan något, vet ju inte om det spelade någon roll nu, men om man rör ner 1 krm stärkelse i reduktionen och äggulorna, så ska risken för att den skär sig minska.

Per Moberg kör visst med hela hummerklor, men är det någon som tror att kungen satt på festen och slörpade i sig en klo? Nej, utlöst var den säkert, här är dock hummern utbytt mot en kräftstjärt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar