måndag 11 april 2016

Fläsksida med knaprig svålJag blev sååå nöjd med det här resultatet och faktiskt kände man sig väldigt bra efteråt. Det feta köttet låg inte alls tungt i magen, vilket kanske beror på den långa tillagningstiden. Kolla bara på svålen! Jag följde receptet på knaprig fläsklägg till stor del.

Tydligen är det så att svålar nuförtiden är rätt så torra, så de blir inte garanterat knapriga. Då ska man göra så här: Blanda vatten och salt, antingen i botten av en form (fläsksida) eller i en stor fryspåse i en bunke (fläsklägg) och lägg i det första fallet fläsksidan i saltvattnet så att svålen ligger nedåt och i det andra fallet hela fläsklägget i påsen. Tid: över natt eller ett dygn, så svålen kan suga åt sig.

Skär sedan rutor i svålen (t ex med en mattkniv eller vass kökskniv) och gnid in med rätt så mycket salt och peppar. Sätt ugnen på 140°. Här fick hela potatisar, rullade i salt, peppar och olivolja steka med hela tiden. Löken i klyftor kom senare, och tomaterna sist. Vänd grönsakerna ibland. Lägg fläsksidan (här skuren i portionsbitar) med svålen uppåt. Stek 2,5 timmar. För fläsklägg upp till 3 timmar. Höj sedan temperaturen litet i taget upp till 220°, vilket kan ta en viss tid. För fläsklägg kan hela tillagningstiden gå upp mot 3,5 - 4 timmar. Med den här fläsksidan höjde jag först till 175°, sedan 200° och sist till 220°. Efter att temperaturen uppnåtts satte jag tiden på 15 minuter. Mot slutet måste man kolla upp svålen. Den får absolut inte bli bränd, man måste ibland flytta om den eller vända på den (fläsklägg). Nästa helg ska jag testa med fläsklägg. Det ska bli spännande!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar