måndag 11 juli 2016

Röde Orms f(h)estmåltidDen här måltiden hade Röde Orm nog i alla fall i teorin ha kunnat komponerat, men eftersom han i alla fall aldrig har funnits på riktigt, så åtog jag mig uppdraget. Tanken var (efter att jag hade upptäckt att hästfilé finns att köpa relativt billigt) att göra en maträtt med ingredienser som även fanns på vikingatiden. Då gick ju potatismos bort i alla fall. Man åt mycket ärter t ex. Svamp är väl tveksamt om man åt, men det fanns väl att tillgå, precis som lingon, antar jag. Morötter ska det ha funnits, men inte såna som vi känner till. Ja, och häst åt man till stora högtider, innan kyrkan tabubelade häst, eftersom det var en del av det hedniska blotet.

Helstekt, rökt baconlindad hästfilé
Falafel på gula ärter (glöm inte att Röde Orm var sultanens fånge i åratal, och något positivt matminne bör han ha haft!)
Löklåda
Svamp
Morötter med lingon

Hästfilén kryddas med enbär, timjan och salt. Linda runt bacon och bind upp filén. Stick in en termometer. Rök 20 - 30 minuter i röklåda och vänd en gång. Stoppa därefter in den i ugnen på 125 - 150° längst ner, där löklådan redan står. Lägg även de tidigare gjorda ärtfalaflarna på uppvärmning i formen där hästfilén är placerad. Stek under tiden svampen. Om det ska vara mera såsigt, så får man väl tillsätta grädde till svampen. Obs att det inte fanns peppar på vikingatiden! När det gällde köttet hoppade jag över peppar, men inte när det gällde resten. Väldigt gott. Häst smakar ganska vilt, ibland litet grann som lever (i alla fall de marinerade hästbiffarna som vi grillade vid ett annat tillfälle).
Jag tog ut köttet när termometer visade på 58°, det tog ca 30 minuter efter rökningen. Sen gick innertemperaturen upp till 61° medan köttet vilade 10 minuter. Det var möjligen fortfarande medium, men nästan genom.


Löklåda från 1860-talet

Det här receptet har jag hittat i en loppisbok, Matnytta och ögonfägnad, Året på Stora Benhamra. Barbro på Benhamra hade en mormormor som var gästgiverska och detta var hennes vegetariska paradrätt, serverad med potatismos och ärter. 

1 kg gul lök
mjölk
grahamsmjöl
smör
3 - 4 dl kaffegrädde

Skär löken i tjocka skivor (ca 1 cm) och doppa dem några i taget i mjölk och mjöl. Stek dem på låg värme i smör tills de får färg och lägg över dem i en ugnsfast form allteftersom. Salta och peppra. Detta kan man förbereda. Häll över ca 3 dl grädde och ställ in i 175° ca 1 timme. Ev. måste mera grädde tillsättas, men den ska vara inkokt och inte skvalpig.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar