måndag 6 mars 2017

Goda rullader i svampsåsBilden är väl inte direkt kokboksmogen, men det blev en väldigt god sås, helt utan buljongtärning och köttet var bättre än jag befarade (konstiga bitar i förpackningen).

Fyllning:
Salt och peppar, senap och bacon. Sedan en blandning av rödlök, pumpernickel, gurka, persilja, kapris, allt hackat, inuti. Ihoprullad och fastnålad. Saltad även utanpå. Brynt och bräserad dagen innan i tryckkokare med lök i skivor, diverse soppgrönsaker, 1 lagerblad, 10 kryddpepparkorn och 5 vitpepparkorn. Samt 2 dl vatten. Nästa dag tog jag bort fettet från det mycket goda spadet (obs helt naturlig buljong) och fräste lök och svamp, strödde över mjöl, spädde med en slatt vin och den goda buljongen och lät sedan rulladerna bli uppvärmda i detta. Till: Spätzle och rödkål. Spätzlen gjorde jag också dagen innan. 1 ägg per 100 g mjöl, men mera vatten än till vanlig pasta, eftersom den hyvlas eller trycks genom press. Det blir alltså en smet, ingen deg, vilken arbetas tills den blir blåsig och slät. Kokas hastigt och läggs i kallt vatten, får droppa av och värms upp portionsvis i smör.

Perfekt maträtt att förbereda och servera även för massor av folk (men då värmer man upp spätzlen snabbt i kokande vatten). Dock var vi vid detta tillfälle bara två pers, för den unge mannen hade gått till jobbet på söndagen, när vi kom hem från semmeldagen i staden (med taxi halva resan p g a tågstrul). Jag kan varmt rekommendera semmelreceptet på Lyckas med bakning (vilket har blivit uppdaterat, de något konstiga uppgifterna om ugnstid och -värme har ändrats), som också uppskattades mycket bland deltagarna. Se tidigare blogginlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar