måndag 24 april 2017

Koka vit sparris i ugn i egen saft - för en intensiv sparrissmak



Det här är faktiskt ett jättebra sätt att koka sparris, för smaken går inte ut i kokvattnet, utan blir kvar i sparrisen. Sätt ugnen på 180°. Skala sparrisen på vanligt sätt och lägg ca 6 - 10 stycken på två stora ark aluminiumfolie. Klicka litet smör på, strö över litet (brunt) socker och salt och stäng till det första arket som en påse både upptill och vid ändarna. Det ska vara litet luft i, som i kapprock. Gör likadant med det andra arket, och sedan likadant med resten av sparrisen. Om du har bamsemycket sparris går det också att lägga den i en djupare plåt och täcka med aluminiumfolie istället för att göra paket, sägs det, men jag har inte testat.

Det tar dock längre tid, minst 40 minuter, men å andra sidan har du alla spisplattor och kastruller fria för såser och schnitzlar och potatis. Fast vi åt bara rökt lax till. Samt baguette. Öppna försiktigt paketet efter 40 minuter och känn med provsticka om sparrisen är färdig. Jag tror att det är mindre risk att överkoka sparrisen om man håller en del av den varm i ugnen medan man äter (eller väntar på försenade gäster) än om man låter vattenkokt sparris ligga kvar i vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar