måndag 3 april 2017

Tysk ostkaka med ägglikörDen sprack så klart fast jag skar ett snitt runt kanten när den hade börjat stabilisera sig, men på ett någorlunda okej ställe, så det nästan inte märktes när kakan skars upp. Eftersom det här var ett beställningsverk till en kyrkbasar, så har jag bara smakat på en liten smula, när jag skar upp den i 12 bitar. Den är i alla fall inte för söt och jag vet inte riktigt hur mycket ägglikörsmak den har fått. Men det är i alla fall 150 ml ägglikör inuti och 100 ml utanpå kakan. 

5 ägg
250 g mjöl
50 g florsocker
salt
100 g kallt smör
150 g socker
1 vaniljstång
1 kg mager kvarg eller kesella
2 dl vispgrädde
250 ml ägglikör

Dela 1 ägg i gula i och vita. Blanda 150 g mjöl, florsockret och 1 gnutta salt (om smöret är osaltat). Arbeta in det kalla smöret, skuret i småbitar och därefter äggulan. Rulla in i folie och lägg in en halvtimme i kylen. Kavla ut ca 28 cm i diameter och lägg den antingen i en form (26 cm) där bakplåtspapper har spänts över botten eller botten är smord med mjukt smör. Tryck fast degen mot kanten (troligen för att fyllningen sedan inte ska rinna ut i springan). Förgrädda botten 15 minuter i 180° och pensla den sedan med litet av den lätt uppvispade äggvitan (troligen för att den inte ska mjukas upp av smeten) direkt efter gräddningen, så äggvitan stelnar.

Resten av äggvitan blandas sedan ner i smeten tillsammans med de andra äggen.

Skrapa ut vaniljfröna ur stången. Om man blandar dem med litet socker med knivsryggen, så undviker man klumpar. Vispa ihop ägg, socker, vanilj, kvarg, grädde och ägglikör. Vänd sist ner siktat mjöl, litet i taget. Häll i formen. Droppa över resten av ägglikören, litet ojämnt så där och grädda 1 timme (eller kanske något mer). Låt den stå kvar i ugnen, när den stängts av, med luckan på glänt, tills den har svalnat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar