tisdag 2 maj 2017

Sås och dressingEn bild på dressing kan väl inte bli tjusig, men det här är en väldigt god variant som man kan ha en burk av i kylskåpet och blanda ut före användning med litet syrad grädde. Faktum är att det här är dressingen från den på 70-talet jättehippa vegetariska restaurangen Crank´s i London. I alla fall hoppas jag det. Jag hittade det i en loppisbok.

2 msk äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
2 tsk fransk senap
1 tsk socker
1 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl olja
1/2 dl vatten

Rör först ihop allt utom olja och vatten. Tillsätt sedan detta. Vid salladsserveringen tar man lika delar färdigblandad dressing och syrad grädde av någon sort och rör ihop.

En annan jättebra dressing att ha i kylskåpet och som dessutom smakar fantastiskt är den här nordtyska

Sen gjorde jag en rödvinssås för ett tag sen, som också står i kylskåpet. Jag tyckte först att den inte var så bra, men om man monterar den med smör, så blir det en helt annan sak!

100 g morötter
100 g selleri
150 g purjo
1 lök
1 vitlöksklyfta
en kvist rosmarin

Fräs ovanstående i olja, men väldigt försiktigt i helst 45 minuter utan att bränna vid. Tillsätta.

2 msk tomatpuré
3 lagerblad
svarta pepparkorn
(svarta) senapskorn
kummin

och fräs fortfarande försiktigt i 15 minuter till. Sätt på högre värme och häll i en flaska rödvin och koka upp. Låt puttra en halvtimme. Sila av. Det ska nu vara ca 1/2 liter sås.

Karamellisera 2 msk brunt socker och häll på
50 ml balsamicovinäger och 
150 ml grönsaksbuljong (på tärning)
soyasås

Blanda nu detta med rödvinssåsen och red av med maizena.

Det här har jag tagit från Stefan Ekengrens blogg Kökstugg på Besöksliv. Bryn smör. Låt sedan salviablad dra i det brynta smöret en timme.

Red nu av litet av rödvinssåsen med litet i taget av det kalla brynta smöret. Man ska hålla såsen precis under kokpunkten för att den ska bindas. Annars fäller smöret ut. Kolla ett recept på beurre blanc, det är den metoden, och ja, det är litet lurigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar