onsdag 10 maj 2017

VinbärssmulkakaEftersom det här är ett tyskt recept, så har kakan en ordentlig botten också. Dessutom är det här en variant av den tyska ostkakan på kvarg. Lyxigt blir det med mandelmassa och två sorters likör! Det var f ö på gränsen att förra årets hemgjorda cassis var användbar. Tydligen är den inget att lagra. Väldigt bra kakrecept! Men mättande.

300 g mjöl
1,5 tsk bakpulver
150 g socker
80 g malda mandlar
200 g smör
1 krm salt, ifall smöret är osaltat
1 msk vaniljsocker
2 msk amaretto (mandellikör)
100 g riven mandelmassa

Blanda allt utom mandelmassan till en smulig deg. Smörj en bakform med löstagbar kant (26 cm) eller lägg ett bakplåtspapper över. Tryck till hälften av smuldegen till en botten och ställ kallt. Ställ även in resten av smuldegen i kylskåpet.

500 g kesella, kvarg
1 paket vaniljpuddingpulver eller ca 40 g marsan eller maizena plus vaniljaroma (för kokning)
2 ägg
120 g florsocker
rivet skal av 1/2 citron
3 msk vinbärslikör (cassis t ex)
200 g iskall vispgrädde
300 g röda vinbär (här 200 g röda och 100 g svarta)

Rör ihop allt utom grädde och vinbär. Vispa grädden nästan styv och vänd ner. Bred ut massan över botten. Strö vinbären över. Blanda riven mandelmassa med smuldegen och strö över vinbären. Grädda i nedre eller mittendelen av ugnen i 180° ca 50 - 55 minuter. Lägg på ett skydd ifall det behövs. Mandelmassan tenderar att brännas vid. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar 15 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Ställ in den i kylskåpet över natt innan du tar bort kakformen! Pudra ev. över florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar