lördag 24 mars 2018

Gateau basque



Nu blev jag ju väldigt besviken på receptet. Det var så att i ett av de där konditorprogrammen, så var de tävlande hos Frankrikes mest berömda bagare av Gateau basque, Thierry Barnas, och där på väggen hängde en tavla med ingredienserna. Jag lade ner en massa tid på att skriva av receptet, för det var ju sällan fullständigt i bild. Det var alltid någon som stod i vägen, men till slut var jag säker på att jag hade alla ingredienserna. Men något stämde inte. Det var i varje fall alldeles för mycket mjöl i, så jag fixade till smeten, så den gick att grädda. Hur som helst. Det ska vara råsocker och kanske en aning mera salt än man förväntar sig.

Däremot blev konditorkrämen väldigt god. För den här kakan ska det vara romsmak och mandel i krämen. En något mindre sats:

180 ml mjölk
45 g socker
2 äggulor
20 g stärkelse
25 g smör
1/2 vaniljstång
1 tsk mörk rom
35 g mandelmjöl (här mald mandel)

Skrapa ur vaniljstången. Blanda fröna med litet av sockret, så de inte klumpar sig. Koka upp mjölk med vaniljstång. Vispa ihop äggulor och socker. Sila mjölken och häll den över äggulorna medan du vispar. Lägg stärkelsen i kastrullen. Vispa ut den med en del av mjölkblandningen och häll sedan i allt. Blanda i smör och mandel och låt allt tjockna. Det behövs ett uppkok för stärkelsen. Smaksätt med rom. I alla fall var det så jag gjorde.

Någon gång kanske jag ska leta efter ett bättre recept. Det kan ju ha varit ett trick för att lura konkurrensen genom att skriva fel på tavlorna som syntes i TV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar