söndag 6 december 2020

Ciabattabullar med råg

 

De blev väl bra, men om det blev ciabattabullar vet jag inte. 

Fördeg:

85 g vetemjöl special

85 g rågmjöl

120 g vatten

3,5 g jäst

Arbeta intensivt, låt jäsningen komma igång i rumstemperatur på 60 - 90 minuter och ställ sedan in degen i kylskåpet över natt.

Huvuddeg:

Fördeg

330 g vetemjöl special

225 g vatten

70 g mjölk

11 g socker

12,5 g jäst

3,5 g malt, här sirap

12,5 g salt

Arbeta allt utom salt ordentligt och tillsätt saltet på slutet. Enligt recept ska degen nu jäsa 1,5 - 2 timmar, men jag var tvungen att gå ut och ställde in degen i kylskåpet efter 90 minuter. Några timmar senare tog jag ut den och lätt den acklimatisera sig en halvtimme innan jag fortsatte.

Forma bullar, här 12 stycken à 70 g som fick jäsa 20 minuter innan jag ställde in dem i 250° och sänkte till 230°. 20 minuters gräddning. Med ånga.