lördag 26 december 2020

Grisfotssylta

 

2 grisfötter

500 g snabbrimmat benfritt sidfläsk

soppgrönsaker, inklusive vitlöksklyfta

3 dl torr fransk cider

kanelstång, stjärnanis, 6 blandade pepparkorn, 6 vitpepparkorn

persilja

3 blad gelatin

4 dl av kokvätskan

Som vanligt förberedd i förväg och infrusen utan gelatinet.

Koka sköljda grisfötter, sidfläsk och soppgrönsaker med kryddor och cider och så mycket vatten som behövs. Det tar ca 2 timmar. Köttet ska lossa från grisfötterna. Låt allt svalna. Pilla bort benen och släng dem. Hacka köttet, spara på kokvätskan och morötterna. Nu kan du frysa in vätska, kött och hackad morot.

Lägg ut en form med plastfolie (som tål hetta). Lägg ut köttblandningen med lätt tillmosad morot och hackad persilja. Koka upp vätskan och smaka av. Tillsätt eventuellt 2 msk vinäger (nödvändigt för tyska gäster!). Blötlägg gelatinet och lös upp i vätskan. Häll över köttet och låt stelna över natt. Uppskattat! 

I o m att grisfötterna hjälper till att gelera så var 3 blad gelatin perfekt! Mycket bra konsistens.