Först hade jag gravat lax i portionsbitar. Det går hur bra som helst. Jag får i alla fall inte tag på större laxbitar till acceptabelt pris. Det är bara att lägga dem dubbelt med saltblandning emellan och runt omkring i en påse och vända varje gång man har ärende till kylskåpet.
Till 1 kg lax tar man 2 tsk peppar, 4 msk salt, 4 msk socker och mycket dill. Jag har för mig att man kan ta mer socker än salt också, men nu blev det så här. Det tar 1 - 2 dygn i kylskåp.
Halstringen innebär att man steker laxen väldigt kort på hög värme (eller grillar kanske), för den behöver ju inte vara genomstekt. Den serveras med en sås på
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs (den gjorde kocklärlingen)
2 tsk dijonsenap
1 msk grov senap (fanns tyvärr ingen särskilt grov senap hemma)
salt och peppar om det behövs
För sås och halstring stod kocklärlingen.
Dessutom kan man lägga laxen på rostat bröd och dekorera med sallad, citron och dillvippor. Här blev det visst fikon istället för dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar