Wernerschnitzel och kvargspätzle
Det sägs att stjärnkocken Werner Vögeli har uppfunnit schnitzeln, men det undrar jag, för den är visserligen god, men mera husmanskost än lyxmat. Fast om det är han som schweizare som är upphovsmannen så passar väl spätzle till. Den här gången en ny variant med kvarg. Kocklärlingen jobbade på ganska självständigt.
500 g nötfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1,5 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Fyllning: 4 skivor rökt skinka (vi tog schwarzwälder), 4 skivor emmentaler
Ströbröd
(Skirat) smör till stekning (Butterschmalz)
Blanda havregryn, potatismjöl, vatten, salt och peppar och låt svälla en stund. Blanda sedan i ägg och färs.
Forma färsen till 8 tunna biffar och lägg ihop dem två och två med fyllningen emellan. Vänd dem i ströbröd och stek dem.
Spätzle: Gör en deg av
300 g mjöl
300 g kvarg
3 ägg
salt
mjölk eller vatten efter behov
Slå degen tills den blir blåsig och gör sedan spätzle med spätzlehyvel eller på annat sätt. Koka den i saltat vatten. När den flyter upp är den färdig. Lägg den i iskallt vatten och häll sedan av det i en sil. Värms upp i smör i stekpanna. Kan serveras som ensamrätt med parmesan och litet skinka eller med äpplekompott eller lingonsylt (sägs det i originalreceptet).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar