måndag 4 augusti 2014

Frankrikes bästa baguette


Receptet sägs vara prisbelönat och om det inte blir perfekta baguetter beror det troligen på den egna ugnen eller jästemperaturen. Det bör dock ändå bli väldigt bra baguetter, för det blev mina! Originalrecept här.

De är lättgjorda som bara den och ska inte knådas. Tyvärr blir det bara 3 små baguetter av receptet, men det går väl att fördubbla.


290 g vetemjöl 550 (special)
70 g vetemjöl 1050 (något grövre utmalning, vet inte vad det motsvarar i svenskt mjöl)
240 g vatten
2 g jäst
7 g salt
2 g socker

Blanda ihop ingredienserna. Knåda inte. Låt vila 1 timme i 24°. Var tjugonde minut (3 ggr) ska degen tänjas och vikas. Dra ut den så långt det går och lägg mot mitten, gör så från alla sidor. Läs gärna i länk till länken exakt hur man gör. Lägg in degen i en burk i kylskåp och låt den stå kallt i 2 dygn. Skär av 3 bitar och rulla ihop till cylindrar. Låt vila under bakduk 15 minuter. Forma till baguetter och låt jäsa i 24° ca 30 minuter. Grädda först 10 minuter i 250°, helst på het pizzasten och sedan 15 minuter i 230° med ånga. Man kan spruta in vatten från början med blomspruta och ställa en skål hett vatten på plåten. 
För baknördar rekommenderar jag att läsa originalreceptet med kommentarer och extra knep.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar