tisdag 5 augusti 2014

Kesellasufflé och morotsrösti med gräddfilsdip



Egentligen skulle sufflén serveras till stekt gös och tomatkompott, men här blev den istället del av en vegetarisk lunch.

litet hackad libbsticka och salvia
ett litet knippe hackad persilja
50 g mjukt smör
3 små ägg
200 g avdroppad kesella / kvarg
100 g avdroppad gräddfil
3 tsk mannagryn
salt, peppar
några matskedar malda nötter eller mandlar

Sätt ugnen på 180° och ställ in en vattenfylld plåt eller större form. Hacka örterna. Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa smöret poröst. Blanda ner äggulor, kesella, örter och mannagryn i smöret. Vänd i äggvitorna. Salta, peppra. Smörj fyra portionsformar med smör och bröa med nötterna. Fördela smeten i formarna och ställ dem i vattenbadet. Grädda dem en halvtimme.

Morotsrösti
Med konsistensen är jag väl inte helt nöjd, men smaken var oväntat bra. Morötter är ju annars litet speciella.

800 g morötter
1 lagerblad
1 stjärnanis
8 dl grönsaksbuljong
1 lök
1 msk mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk ströbröd
1 ägg
salt, peppar, stekfett, gärna skirat smör

Skala morötterna och koka 2/3 hela i buljongen med lagerblad och stjärnanis ca 25 minuter tills de blir mjuka. Riv resten av morötterna och löken. Ta upp de kokta morötterna och låt dem droppa av. (Spara litet av buljongen.) Pressa dem och låt dem svalna. Blanda dem med grönsaksrivet och sedan med resten av ingredienserna. Låt svälla 10 minuter. Forma rösti eller plättar och stek dem på inte alltför stark värme 3 - 4 minuter på varje sida.

Rör ut litet gräddfil med litet buljong och hackad gräslök. Servera till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar