onsdag 4 maj 2016

Gröna och bruna ärt- och bönbollar - falafel med nordisk smak


Förra året köpte jag en förpackning torkade bruna bönor i Sverige till julmaten, men sen åt vi inga bruna bönor. Vid ett annat tillfälle lagade jag en kycklingrätt med torkade gröna ärter i, men det var mycket kvar i förpackningen efteråt. Vad gör man för kul med sånt?

Ännu inte friterade ärt- och bönbollar
 
Jag fick för mig att göra någon sorts nordisk falafel med baljväxterna, och i fallet med de bruna bönorna funderade jag på om det skulle gå att laga någon sorts komprimerade bruna bönor av dem, efter att experimentet med Janssonbollarna föll så väl ut.

Friterade bönbollar, ovan t h en halverad brun boll som blev friterad igen för att kolla hur ytan skulle bli utan potatismjöl - brun som man ser. Nedan t v en friterad ärtboll i genomskärning, se så grön och grann den är inuti!
 
När det gäller de bruna bönorna blev smaken inte särskilt lik "bruna bönor med fläsk", men de smakade rätt julaktigt ändå. Jag följde tipset på en blogg att rulla falafeln i potatismjöl, men det var ingen bra idé, för ytan blev bara vit och tråkig och frityrfettet fullt med gegga. De gröna bollarna blev jättebra, saftiga och med härlig frisk smak. Det kan ev. bero på att det var skalärter som behöver kortare blötläggningstid, medan de bruna bönorna kräver lång blötläggning. Hur som helst låg de lika länge i blöt, nämligen ca 18 timmar eller så. Tänk på att bollarna ska vara ordentligt friterade, eftersom man får ont i magen av råa bönor.

Det blir ca 8 - 9 bollar i storleken av stora köttbullar - av varje sats. Av 4 bollar med sallad till blir man rätt så mätt. Smeten fick stå till sig ett tag i kylen innan bakpulver/kolsyrad vätska blandades i. 1 msk mineralvatten / öl motsvarar 1 tsk bakpulver tror jag. Men de gröna blev som sagt saftiga och porösa. De bruna är inte så väldigt bruna inuti, eftersom det är så mycket vitt i dem.

Bruna bollar
100 g bruna blötlagda bönor
1 liten kvist libbsticka
1 schalottenlök
1 krm ingefära
1 - 2 krm kanel
1 krm kardemumma
1/2 krm nejlikor
1/2 krm kryddpeppar
1 krm pomeransskal
2 krm salt
1/2 krm peppar
....
1 msk mörkt öl (julmust skulle kanske vara ett alternativ)

Gröna bollar
100 g gröna torkade blötlagda ärter
1/8 purjolök av det gröna
1 liten kvist libbsticka
1 msk färska hackade nässlor
1 krm timjan
1 krm malda korianderfrön
fänkålsfrön (1 tepåse = kanske 2 tsk)
1 krm mynta
2 krm salt
1/2 krm peppar
...
1 tsk bakpulver

Mixas i köksmaskin till lagom grynig konsistens.
Friteras i omgångar och kan värmas upp i ugn. Kan även frysas och värmas upp.
Till detta kan man servera en gräddfilssås med örter t ex. Jag blev väldigt nöjd med resultatet. Vid tillfälle ska jag fixa till några bönbollar i andra färger. Men någon bönboll med äkta bruna-bönor-smak blev det ju inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar