måndag 30 maj 2016

Rabarberclafoutis



Mycket populär hos den unge kocken, så jag fick tina upp muffins och göra cupcakes för att välkomna hem gubben från semestern.

500 g rabarber (fanns i frysen, jag lät dem tina upp och droppa av och det gjorde kakan mindre kladdig - det avdroppade blev jättebra att blanda med vatten till måltidsdryck)
1 msk plus 50 g plus 50 g socker
4 ägg
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker eller vaniljlag
2 msk apelsinlikör eller juice
3 - 4 msk grädde
125 g mjöl
fett till formen
ev florsocker att pudra över

Blanda rabarber med 1 msk socker och ställ undan. Smörj en form. Dela äggvitor och gulor och vispa vitorna med en nypa salt till hårt skum, strila mot slutet i 50 g socker. Vispa gulor, vaniljsocker eller -lag och 50 g socker så det blir vitt och skummigt. Blanda ner grädde, likör och mjöl. Vänd ner äggvitan i två omgångar. Strö hälften av rabarbern i botten av den fettade formen. Häll över smeten och jämna till och strö över resten av rabarbern. Grädda ca 35 minuter i 175°. Serveras gärna ljummen med vispgrädde, men går även ner kall!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar