torsdag 2 juni 2016

Ärtbollar - ännu fler falafelvariationer med nordisk smak



Till vänster en uppskuren boll på gula ärter och till höger dito på röda linser - den röda färgen kommer från tomatpuré. Den gula var klart bäst, för den röda blev litet fuktig och kompakt p g a tomatpurén. I båda fallen glömde jag att blanda ner 1 msk mineralvatten eller 1 tsk bakpulver, som ska göra falafeln porösare. Men i varje fall när det gäller den gula ärtbollen gjorde det ingenting.

Här finns receptet på gröna ärtbollar och bruna bönbollar och beskrivning till hur man gör.

Ingredienser till de gula bollarna:
100 g gula ärter, blötlagda
1 liten riven morot
1/2 dl persiljestjälkar
1 liten vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
2 krm salt, några varv med pepparkvarnen
1 msk hackad dill, litet mejram

Ingredienser till de röda bollarna:
100 g röda linser, blötlagda
1/2 dl persiljestjälkar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 krm salt, några varv med pepparkvarnen
1 krm av vardera spiskummin, korianderfrön, mejram, kanel, kryddnejlika

När det gäller färgen är jag hittills nöjd med de gröna, de gula och de röda bollarna. De bruna blev litet mesiga i färgen. Ska experimentera med vit och en annan röd en gång - har ett par tankar. Brun får jag väl fundera på och blå kan jag nog glömma. Svart skulle man nog kunna åstadkomma med en skvätt blod, men då skulle det ju knappast vara vegetariskt längre.

Gjorde f ö en dipp på gräddfil och persilja/vitlök till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar