torsdag 19 november 2020

Blandbröd med yoghurt

 

Det är alltid en avvägning om jag ska lägga brödrecept här eller på Min tyska kokbok, men nu hamnar det här utmärkta brödet här i alla fall. Det är från en östtysk bageriförening och receptet är nerbantat från ca 20 kg till 1 kg.

50 g solroskärnor

50 g grovt rågskrädmjöl, men jag tog vetekli

25 g sesamfrön

Blanda och häll på 125 g kokande vatten, rör om och låt svälla 3 timmar eller längre.

100 g rågmjöl

80 g vatten

5 g surdeg ur burken i kylskåpet

Rör ihop och låt stå minst 15 timmar i rumstemperatur eller något högre.

100 g rågmjöl

250 g vetemjöl special

125 g yoghurt

12,5 g salt

10 g jäst

7,5 g hackad till

100 g vatten

Arbeta ihop detta med ingredienserna ur de två bunkarna ovan. Knåda intensivt. Låt jäsa en timme. Degen är ganska lös. Forma till en limpa och pensla med vatten. Lägg den på en duk med grovt rågmjöl/kli i en liten rund skål/korg att jäsa till lagom storlek. Hetta upp ugnen till 250°, sänk så småningom till 200°. Bröd på 850 g gräddas 45 minuter, här en timme med insprutad ånga. Jag vet inte av vilken orsak som degen sprack längst ner runt om, kanske hade den inte fått jäsa färdigt innan.