torsdag 19 november 2020

Dinkelfullkornsformbröd

 

Det här bagerireceptet gav ett rätt så smuligt bröd.

50 g dinkelflingor (rätt så fina/små)

50 g vatten

 2,5 g surdeg ur burken i kylskåpet

Rör ihop och låt stå 15 timmar i 30° enligt receptet, här: ett dygn i vanlig rumstemperatur. Kanske gjorde det brödet smuligt?

300 g dinkelflingor (se ovan)

300 g vatten

11 g salt

Rör ihop och låt stå enligt ovan.

150 g dinkelfullkornsmjöl, men här var det faktiskt vanligt dinkelmjöl

25 g olja

15 g jäst

50 g vatten

Arbeta ihop detta med ovanstående preparationer, men helst långsamt (jag har en gammal elektrolux med bara en hastighet, tja). Degen blev väldigt fast. Låt jäsa en timme. Forma brödet med fuktiga händer och lägg i en smord brödform. Låt jäsa upp ordentligt, pensla med vatten och strö över dinkelflingor. Grädda 50 - 60 minuter i hög temperatur till en början, enligt receptet, men jag tror jag höll mig till drygt 200°.