söndag 31 januari 2021

Brioche

 

Det här östtyska briochereceptet är faktiskt bättre än det franska jag har testat tidigare, för det är inte så drypande fett. Däremot går det åt många äggulor.

250 g vetemjöl special

175 g standardmjölk eller gammaldags

25 g jäst

5 g socker

Arbeta intensivt. Om degtemperaturen är 25°: 1 timme jäsning

Fördegen

250 g vetemjöl special

150 g äggulor (här: 9 st)

150 g rumsvarmt smör

5 g salt

70 g socker

Arbeta väl igen. Degtemp 23 - 25°. Jäs 1 - 2 timmar. Tryck ihop degen med knogarna varje halvtimme. Det blir 2 briocher. Forma och pensla med ägg. Låt jäsa 30 minuter. Grädda enligt recept 40 - 45 minuter (men eftersom kärntemperaturen ska vara 93 - 96°, så behövdes längre tid). Börja med 220° och sänk allt eftersom till 170°.