tisdag 12 januari 2021

Lammstrudel med savoykål

 

Det här ska då föreställa ett stjärnkocksrecept (tyskt 80-tal), men för hemmabruk är det helt okej.

Savoykålshuvud

Lök

Vitlök

Smör

drygt 1 dl buljong

persilja

smördeg

350 - 500 g lammköttfärs (här: grovt hackat lammkött), men i princip kan man ta vilken färs som helst

2 ägg (hade dock bara 1 äggvita och det var väl okej)

Timjan, oregano, salt, peppar

1 äggula till pensling

Ta bort minst 4 fina stora blad av kålhuvudet, skär bort det av de grova nerverna som sticker upp, samt en bit nederst. Förväll i saltat vatten och lägg i iskallt vatten för färgens skull, ta upp, låt droppa av och torka torrt.

Fräs lök och vitlök i smör, tillsätt hackad kål och häll på buljong. En del av detta tar man bort och lagar färdigt senare som grönsak till strudeln. Låt den färdigkokta kålen svalna. Blanda köttfärs med kryddor och därefter med kål och ägg. 

Om smördegen är tjock kan man kavla ut den litet. Lägg på kålblad och fyllningen, rulla upp och pensla med äggula plus litet mjölk eller vatten. Grädda ca 40 minuter i 200° och sänk temperaturen vid behov. Lägg upp strudeln på ett galler ifall det rinner ut för mycket vätska under. Servera med extra kål. Jag fixade även en sås på litet fond och rödvin, samt redde den.