fredag 7 oktober 2011

Fyllt sidfläsk


För fyllningen behöver man en osötad bulle från dagen innan, som man skär i små tärningar och rostar i 25 g smör. 100 g lök hackas fint och steks lätt med 20 g hackade torkade tomater i 3 msk olja. 2 msk hackad persilja blandas i. Detta får svalna och blandas sedan med 300 g blandad köttfärs, 2 ägg, salt, peppar, dragon och muskot. En bit sidfläsk med svål, men utan ben, på 2 kg skärs försiktigt upp med en vass kniv, så det blir som en ficka inuti, med bara en öppen sida. Svålen ska f ö skäras kors och tvärs med en vass kniv. Fläsket fylls och sys ihop, eller fästes ihop på annat sätt. Kryddas med salt, peppar och 1 tsk fänkålsfrön. Steks i ugn 1/2 tim på varje sida i 225 grader (eller brynes i gryta enligt originalreceptet, men då ska man ha en väldigt stor gryta). Svålsidan ska därefter vara överst. I en ugnsform lägger man fläsket med 3 oskalade vitlöksklyftor och så häller man på vin och vatten (i originalreceptet 400 ml kalvfond och 150 ml vitvin), samt tillsätter 3 stjärnanis, 2 röda chilis, 4 enbär, 3 skivor ekologisk apelsin och en bouquet garni (div. örter från trädgården). Sedan steks fläsket vidare längst ner i ugn 2 timmar i 200 grader, spädes emellanåt. Enligt receptet är det inte bra med varmluftsugn.

Till detta äter man vitkålssallad: Strimla en vitkål på 1,2 kg fint, tillsätt 2 tsk salt och 2 tsk socker och knåda vitkålen slak. Hacka en liten bit ingefära och 1/2 röd chili (1 enligt receptet, beror förstås på hur stark smak man vill ha) och blanda även i 1 tsk kummin, 3 msk vitvinsvinäger och olja (8 msk enligt receptet, men jag tog mindre). Sedan strör man över rostade solroskärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar