tisdag 11 oktober 2011

Pumparecept

Pumpa är väl den mest höstaktiga grönsaken som har erövrat de europeiska marknaderna på senare tid. Förr såg man den ju aldrig. Ett tag köpte jag de där bamsestora pumporna, men de är rätt jobbiga att arbeta med och ger nog inte så mycket mat i förhållande till sin vikt som hokkaido och butternut.


Det började med att jag ville koka en soppa till en höstmeny - kommer senare - men fick en del kvar. Det räckte först och främst till nedanstående recept på Flammkuchen med pumpa. Resten fick åka med som utfyllnad i kvitten-äpple-sylten. Först och främst var det prydnadskvitten, cido, Nordens citron, som var dags att skörda, men den är så sur att den kan vara bra att dryga ut. Det hade också fallit ner ett äkta kvittenäpple (egentlig skördetid framemot november) och så fick jag en påse nedfallna bamseäpplen. Pumparesten fick också vara med i sylten. Först kokade jag all frukt, passerade den och kokade den sedan med syltsocker.


Pumpaflammkuchenreceptet hittade jag i en tidning. Degen görs på jäsdeg (250 ml vatten, mjöl, 1 msk torrjäst, 1 tsk salt, 1 krm socker) som får jäsa före utkavling. Tror det blev 8 mindre flammkuchen. 

Pålägg 400 g gräddfil och en äggula (salt, peppar, muskot), som rörs ihop och breds över de platta kakorna. 200 g fetaost i småbitar fördelas över kakorna, samt 2 rödlökar och 200 g fint strimlad hokkaido-pumpa. Lite pumpaolja droppas över och så gräddar man flammkuchen i 250 grader (230 grader varmluft) 10-12 minuter. Efter gräddningen kan man strö över färsk timjan.

Oftast gör jag Flammkuchen på tunn ojäst deg, men den här var också bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar