Det gäller att hitta det bästa receptet i tid.
1 kg köttfärs
3-3,5 dl vatten och 1,5 dl ströbröd samt 2 msk potatismjöl mixas i matberedare för att undvika klumpar
2 gula finhackade stekta lökar (hackas gärna i matberedare)
2 ägg
4 tsk 4 épices (2 delar vitpeppar, 2 delar muskot, 1 del kryddpeppar och 1 del nejlika)
2 tsk salt
1 krm ingefära
Köttbullar formas och läggs i oljad långpanna. Det får plats ett kilo på en plåt, men det kanske blir bättre med hälften på. Jag testade med köttbullar à la Lindström på 500 g köttfärs och de fick finare färg.
Ugnen sätts på 250 grader och köttbullarna steks först längst ner i 9 minuter, vänds, och steks 5 minuter i mitten, skakas om och steks därefter högst upp. Enligt originalreceptet 12 minuter, men det räckte med 9 för mig. Det är nog bäst att kolla stekningen den sista tiden.
En del mästerkockar rekommenderar 1 msk ansjovisspad i färsen, eller 2 tsk kryddpeppar istället för 4 kryddor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar