måndag 15 april 2013

Kocklärlingen impar på farmor och farfar


Gaisburger Marsch


Den här maträtten har fått sitt namn från att kadetterna i Gaisburg brukade marschera iväg till krogen som serverade den underbara grytan i samma ögonblick som de fick ledigt från exercisen.

4 - 6 personer
800 g nötkött (bröst, bog eller Tafelspitz - rostbifflock)
2 - 3 märgben
salt
3 lökar
1 nejlika, 1 lagerblad
1 knippe sopprötter
500 g potatis
hackad gräslök
50 g smör
300 g Spätzle

Spola av kött och ben i kallt vatten och lägg dem i en stor kastrull och häll på 1, 5 l saltat vatten. Skala och halvera en lök, stoppa i lagerblad och nejlika. Gör i ordning soppgrönsakerna och skär dem i bitar. Koka upp allting. Sänk värmen och låt puttra ca 1,5 timme. Ta upp köttet och håll det varmt (skär det i mindre bitar) och tillsätt potatisklyftor och koka den i buljongen. Skär 2 lökar i ringar och stek dem. Tillsätt köttet, spätzle, gräslök och servera med stekt lök.

(Recept Spätzle:

För en sats på 2-3 portioner behövs 250 g vetemjöl, 2 ägg, 1 tsk salt och lite vatten, gärna mineralvatten. Blanda mjöl, salt och ägg och vispa med degkrokarna tills allt är blandat. Häll på lite vatten i taget och vispa vidare tills degen är fin och elastisk. Den ska vara ganska lös. Koka upp vatten och salt och hyvla ner spätzle i omgångar. När de flyter upp (på direkten) är de färdiga och sen kan man antingen lägga dem i kallt vatten eller hålla dem varma i en form med lock i ugnen på låg värme. Om man lägger dem i kallt vatten måste man värma upp dem med smör i en stekpanna.

)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar