tisdag 2 april 2013

Påskhelgens mat




En rätt trevlig mellanrätt. Pepparrotmousse och fyllda körsbärstomater.
Tomaterna fylldes med en knapp deciliter passerade och smaksatta tomater (färdigprodukt) och 1 blad gelatin. Mest en kul grej. 
Pepparrotsmoussen:
Koka upp 1 msk färskriven pepparrot i 250 ml grädde och sila sedan av den. Vispa 2 äggulor i vattenbad tills de blir upphettade och fortsätt sedan att vispa när de tas bort från värmen. Blanda i dem i grädden, salta och peppra och blanda i 4 blad blötlagda gelatinblad. När krämen är kall och evt. börjat stelna en aning blandar man i 125 ml grädde som vispats. Ställs kallt i flera timmar.


Kocklärlingen gravade foreller och gjorde gravlaxsås. Sen gick han till jobbet och fick inte smaka.
Nu vet vi i alla fall att man inte ska grava hel fisk, för det är mycket svårt att få bort ben och hud efterråt. Men gott var det!


Köpte vaktelägg för de såg så gulliga ut, men det är också deras enda funktion.


Här en förrätt med kokta vaktelägg med citronmajonnäs och lax. 


På påskdagen blev det gös med stuvad kålrabbi och potatismos. Kålrabbin skärs i stift och blir fräst i smör, kryddas med salt, peppar och muskot. Så häller man på litet grädde och kokar tills den blir al dente. Ta upp kålrabbin och håll den varm. Koka in grädden något och rör ut mjöl med vin eller vatten och vispa i grädden och låt bubbla några minuter. Blanda ner kålrabbin igen och strö över persilja.


En liten påskpizza. Den kan faktiskt rekommenderas som god och kul grej. För 4 småpizzor gör man en deg på 125 ml vatten, litet jäst, salt, lagom mycket mjöl och ett par matskedar olivolja. Fräs 250 g bladspenat med en hackad lök och litet vitlök, salta och peppra och låt svalna. När pizzadegen har jäst och blivit utkavlad brer man på litet creme fraiche på dem, strör över färskriven parmesan, sammanlagt ca 50 g, lägger på spenatblandningen och gör en liten grop i mitten, där ägget knäcks i (för att undvika att det rinner ut som på bilden. Gräddas i mycket het ugn ca 15 minuter. 

Påskens godaste mat var dock den grillade lammfilén. Ingick i paketet jag köpte av ortens fåraherde och serverades med ratatouille och örtsmör. Det blev ingen bild.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar