söndag 28 april 2013

Mandelkonfekt



Barnkalasgodis ur 100 Bjudningar från 1933 med anledning att jag hade rätt mycket äggvita i frysen, samt mald mandel och florsocker i skåpet:

200 g mald sötmandel
200 g florsocker
äggvita (sammanlagt, inklusive glasyren, gick det säkert åt en 3 - 4 äggvitor)
1,5 msk äppelmos
1 msk vinbärsgelé

Gör en deg av mald och gärna mortlad mandel, florsocker och tillräckligt mycket äggvita. Kavla ut tre plattor och bred äppelmos och vinbärsgelé emellan i var sitt skikt. Skär mindre bitar och grädda på svag värme tills kakorna blir ljusgula. Låt dem svalna. Glasera med florsocker och äggvita och dekorera tidsenligt med hackad pistaschmandel (otroligt att det fanns i Sverige på den tiden, måste ha varit försvunnet ur hyllorna i många decennier), apelsinskal, suckat eller hackad mandel. Fast jag hade litet modernt bokstavsströssel i skåpet, som jag måste ha spontanköpt utan att tänka på att det inte är aktuellt med barnkalas hemma hos oss nuförtiden. Det var rätt svårt att kavla ut lika stora fyrkantiga bottnar (=målsättningen från början), så konfekten blev litet hipp som happ.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar