onsdag 19 juni 2013

Jättegod potatissallad med hemgjord korv och efterrätt



Det blev en liten, liten förrätt också på hemodlad squash. Skär den på längden i så tunna skivor som det går och stek dem i olivolja tills de blir mjuka och får färg. Låt droppa av på hushållspapper. Låt även 150 g ricotta, kesella, kvarg droppa av i en sil och blanda den sedan med 70 g parmesanost och 1 äggula (jag hade halv sats, men fortfarande 1 äggula och det gick hur bra som helst), muskot, salt, peppar. Låt osten stå i kylskåp 1 timme. Bred sedan ut den på zucchiniskivorna och rulla ihop dem. Ställ dem i tomatsås. Serveras kallt. Läckert!



Jag har flera gånger trott att nu, nu har jag kommit över det optimala receptet på sydtysk potatissallad, den här jättegoda kaloriarma varianten som främst finns på mycket enkla restauranger och fester. Men hela tiden är det något som har fattats. Kryddningen. Den här gången har jag hittat receptet.

900 g fastkokande potatis (om man har mindre, kan man bara hälla av en del av dressingen senare)
kokas med skal i kumminkryddat saltvatten, skalas varm, skivas
1 liten lök och 1/2 vitlöksklyfta skärs under tiden i yttepyttetärningar 
2 dl köttbuljong kokas upp (tärning är okej)
Sedan häller man den heta köttbuljongen över potatis och lök och rör försiktigt om.

1/2 gurka hyvlas tunt och tillsätts, liksom
1 msk stark fransk senap (jag hade mer, för den var inte så väldigt stark) blandas med
5 msk vit vinäger och litet salt, peppar och socker
Häll över salladen tillsammans med
1 dl matolja (neutral)
Rör om försiktigt och låt stå framme och dra 30 minuter. Sedan kan man hälla salladen i en sil över en skål och därefter blanda i så mycket dressing som är lagom. Detta är en blöt sallad, men den behöver inte vara jätteblöt. 

Serveras ljummen eller kall.



Hemmagjord korv med curry. Liten sats. Den här korven är mycket lättgjord och helt okej att grilla. Smakar gott, och för att vara hemmagjord är konsistensen rätt bra.

300 g fläskfärs blandas med
1 dl vispgrädde
1 tsk curry
1 tsk paprikapasta (ajvar)
1 tsk kurkuma (den gula kryddan som finns i curry)
60 cm korvskinn
peppar och salt

Blanda allt och stoppa korvar med hjälp av ett korvhorn, sjud 3 minuter i 70 grader, kyl ner, snitta, stek eller grilla och servera med currysås.



Efterrätten hittade jag här. Men det blev en hel del justeringar. För det första fick jag inte tag på rabarber i affären till rimligt pris (säsongen är definitivt avslutad till midsommar) så jag fick plocka litet i trädgården, men det bidde inte så mycket och drygade ut med officiellt 500 g jordgubbar, men de visade sig vara rätt blöta, så mycket gick bort. Så var det inte jordgubbssaft, utan hallonsaft i krämen, för standardsafterna i Tyskland är hallon- och grön myskmadresaft, samt ibland fläderbloms-. De andra safterna är det lyxpriser på. 

Färdigprodukter har jag ingen överblick över, så jag köpte en påse äkta-vaniljpudding (halvfabrikat) för 5 dl mjölk. Det blev också rätt okej.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar