Det som syns på bilden är Kaspressknödel, d v s pressade knödlar från Tyrolen, och de är faktiskt väldigt goda. Kocklärlingen stekte några till en snabb lunch, men traditionellt äter man dem i buljong eller med surkål. Jag tror att de skulle vara goda tillsammans med en sallad, ett vegetariskt alternativ till skinka, kycklingfilé eller liknande.
Hacka och fräs en vitlöksklyfta och en gul lök i smör och låt sedan 2 dl mjölk upphettas i blandningen. Häll denna över 250 g småskurna torra franskbröd tillsammans med 2 ägg och 100 g grovriven ost. I Tyrolen går det bra med bergsost som gruyère och i andra delar av Österrrike tar man till något som heter Bierkäse eller Graukäse, men det är rätt regionala eller lokala ostar, så för vår del blev det bergsost. Salta och peppra och smaksätt med mejram. Låt stå i minst 20 minuter. Om man inte behöver så många pressade knödlar, kan man förvara degen i kylskåp ett par dagar. Forma sedan till biffar och stek upp dem.
Men huvudprojektet var petits-choux-deg, som varje kock ska ha gjort. Det blev väl tredje gången gillt. Först klumpade sig degen, sedan var den för flytande och till sist gick det bra. Huvudsaken är att man inte har i för mycket mjöl åt gången och sedan ska man inte lita på äggmängden. Om man slår upp äggen och vispar dem ett och ett kan man sedan hälla i litet i taget för att kolla konsistensen. Istället för tre ägg behövde vi t ex två ägg plus två matskedar ägg.
Detta var den knasigaste bullen och den fyllde kocklärlingen med glass och sylt. På kvällen fyllde vi de andra med crème fraiche och hackad skinka. Det var också väldigt gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar