onsdag 14 september 2016

Champinjonconsommé med karljohansklimparReceptet till consommén hittade jag på Taffel, men jag ändrade en del. Det jag hade lust att testa var egentligen den speciella metoden att få consommén klar. Här ska man lösa upp gelatinblad i den silade soppan och sedan låta den svalna och därefter stoppa den i frysen. När det blir dags för consommé tar man upp isklumpen och låter den tina i en silduk. Det som rinner igenom är riktigt klart. Men jag tycker nog ändå att ett av de mera konventionella sätten är bättre, för under den långa genomrinningen så suger sig silduken totalt full och måste vridas ur. Hur som helst fick consommén på champinjoner en väldigt god svampsmak. Och med resterna från den första avsilningen kan man göra någon pastarätt eller liknande. Så har man fått ut två rätter av en omgång svamp.

Nu till karljohansklimparna. Tyska klimpar finns det av många varianter och de är godare än svenska mjölklimpar. Den här sorten är gjord på mannagryn av durumvete. Det går antagligen med vanliga mannagryn också.

10 g torkade karl-johansvampar
250 ml mjölk
2 msk smör
100 g mannagryn
1 tsk salt
muskot
1 ägg, ev 2
1 tsk hackade örter, t ex persilja eller gräslök

Häll litet ljummet vatten över svampen och låt den bli mjuk på en halvtimme. Sila av spadet och ta till vara det för någon lämplig rätt (t ex consommén). Skär svampen mycket fint. Koka upp mjölk, smör, salt och muskot, samt svamp. Häll i mannagrynen och rör tills massan släpper kastrullbotten och blir till en klump. Ta den från plattan och rör i ägget och örterna. Smaka av. Forma klimpar med t ex en glasskopa, doppad i vatten och låt klimparna dra ca 5 minuter i nästan kokande saltat vatten. Inte i consommén, för den kan bli grumlig då. 

Hetta upp consommén och lägg i klimparna. Strö över hackade örter. Servera ev. även med lättkokta grönsaksstrimlor.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar