måndag 31 oktober 2016

Bayersk kräm med svarta vinbär, chokladkaka och vinbärscoulis


Chokladkakan återkommer jag till. Jag knyckte bara en av bottnarna till sachertårtan jag har stoppat i frysen och fyllde små bakelser, två små uttagna rundlar på varandra, med chokladkräm, samt glaserade, för att kolla om krämen dög. Det gjorde den. 

Bayersk kräm, en halv sats av nedanstående, som räcker till 12 portioner, men jag har ju bara 6 portionsformar.

1/2 l mjölk
(ingen vaniljstång p g a smaksättning med vinbär)
4 äggulor
125 g socker
6 (-8) blad gelatin (den större mängden på sommaren)
1/2 l grädde

Koka upp mjölk med (vaniljstång och) hälften av sockret. Vispa äggulorna pösigt med resten av sockret och häll den heta mjölken över, samt rör. Passera detta ifall du är petig. Rör nu äggmjölken över vattenbad tills den tjocknar något (syns bäst på ryggen av en träsked). Blanda i det blötlagda gelatinet och rör smeten kall. Nu är det dags att röra ner smaksättningen. Innan smeten gelerar, blandas den hårt vispade grädden ner.

För denna mängd kräm tar man 300 g bär och när det gäller vinbär är det bäst att koka dem några minuter med litet vatten och socker och mosa dem, samt passera dem för att bli av med bärskal och kärnor till en viss del. Smaka av om sockermängden är bra. Tillsätt eventuellt litet siktat florsocker och blanda bärmoset i krämen innan vispgrädden tillsätts. 

För en bärsås gör man likadan.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar