måndag 9 april 2018

Ett nytt recept på gâteau basque som fungeradeJag såg ett franskt program om hur franska bakverk erövrar världen på youtube. Och en bagare av baskiska kakor ville införa dem i Skandinavien, bl a var han i en ICA-butik i Stockholm. Hur som helst letade jag efter ett nytt recept och hittade ett på muséet för baskiska kakor. Jag tror fortfarande att det var något fel på det förra receptet, men jag inser också att jag gjorde fel vid gräddningen, för konditorkrämen ska gräddas med i ugnen. Man lägger en botten under och en över!


200 g smör
4 äggulor och två medelstora ägg
200 g strösocker
400 g mjöl
3 g salt
1 tsk bakpulver

Arbeta ihop smöret skuret i bitar med socker och salt. Tillsätt sedan äggulor och ägg och fortsätt arbeta ihop det. När allt är väl blandat tillsätts mjölet blandat med bakpulver. Degen ska inte vara klibbig. Rulla ihop till en kula och vira in i bakplåtspapper och ställ kallt en halvtimme. Den här degen innehåller alltså inget farinsocker, som det förra receptet.

1/2 l mjölk
2 äggulor och 1 ägg
120 g strösocker
50 g vetemjöl
2 msk brun rom
1 vaniljstång

Skölj gärna mjölkkastrullen med vatten och torka inte ur den. Det ska förhindra att mjölken bränner fast. Häll i mjölken och koka upp den med frön och balja av vaniljstången. Vispa socker, ägg och äggulor i en skål med rund botten (den heter cul-de-poule - hönsrumpa på franska) och vispa krämigt. Fortsätt att vispa medan mjölet tillsätts. När mjölken har kokat upp tas vaniljstången bort och hälften av mjölken hälls långsamt över äggröran under vispning. Häll sedan tillbaka alltihop i kastrullen med hälften av mjölken kvar och låt blandningen tjockna under omrörning. Smaksätt med rom. Plasta krämen med folie direkt på ytan och låt den få rumstemperatur.

Ta fram degkulan ur kylskåpet. Lägg ett papper över botten i en form på 24 - 26 cm och kläm dit kanten. Kavla ut den ena hälften ca 1/2 cm tjockt och lägg den på botten. Tryck upp kanter ca 2 cm. Häll över den rumsvarma krämen och kavla ut ett lock med 1/2 cm tjocklek och lägg det ovanpå. Pensla med uppvispat ägg och gör ett mönster med en gaffel. Grädda minst 30 minuter i 180°, ta ut kakan ur ugnen, men skär inte upp den förrän efter minst ett dygn. 

Den blev väldigt god! Det behövs inte heller någon grädde till. Däremot serverade jag den med inlagda kvittenklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar