tisdag 3 april 2018

Merveilleux - underbara små bakverk från BelgienDe här bakelserna är kända både i Nordfrankrike och i Belgien och finns visst i alla konditorier där. I Frankrike brukar man göra dem med smörkräm, men i Belgien föredrar man den lättare varianten med grädde. Jag var inte säker på att det skulle fungera med grädde, men det var överhuvudtaget inget problem att göra bakelserna och förvara dem ett par dagar.

Några små maränger behövs, antingen köpta eller gjorda på 3 äggvitor och 150 g socker. Låt dem först torka 1 timme i 100°, och sedan över natt med ugnsluckan på glänt. Detta kallas franska maränger. Nu hade jag redan vid ett annat tillfälle gjort italienska maränger, vilka är segare, men det gick bra med dem också.

2 dl grädde
100 g smält mörk choklad, något avsvalnad, men inte stelnad

Vispa grädden lätt, fortsätt att vispa medan du häller i 1/3 av chokladen, och därefter resten. Grädden blir ganska fast, nästan som smörkräm, fast man ska ju inte vispa den till smör. Sätt ihop två maränger med chokladgrädde emellan och bred på denna även runt om. Rulla bakelserna i t ex chokladflingor eller kaksmulor (pepparkakor eller annat). Här hade jag hackade, rostade hasselnötter.

De blir i alla fall jättegoda och är dessutom lättgjorda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar