måndag 13 augusti 2018

Äppelbröd



När man måste göra något åt äppleskörden. Obs! Stor sats! Det blir trångt i ugnen om man bakar alla samtidigt.

1 tsk torrjäst
480 g vetemjöl special
320 g rågmjöl, gärna grovt
kallt vatten, så mycket som det behövs
Rör ihop till deg och ställ över natt i kylskåp.

Gör en äpplekompott nästa dag:

Smält 100 g smör med 1 dl socker och 1 chili. Tillsätt klyftor av 1 kg äpplen. Låt koka tills de får fin färg och konsistens. Ställ undan. Ta bort chilin före gräddning.

6 dl ljummet vatten
1 jästtärning
40 g salt
upp till 1, 1 kg vetemjöl special
grovt rågmjöl att kavla ut på

Förhoppningsvis har man en bra hushållsmaskin för bakning, för det är en stor sats. Rör ut jästen i en del av vattnet. Blanda jäst, vatten, fördeg och en del av mjölet. Tillsätt mjöl allt eftersom. Tillsätt saltet mot slutet. Knåda väl. Arbeta helst med en halv sats i taget. Det blev litet jobbigt att få in 4 individuella bröd samtidigt i ugnen. Dessutom tror jag inte att gräddningstiden stämmer då. Låt degen jäsa 40 minuter.

Platta till / kavla ut degen och bred ut kompotten ovanpå. Vik en tredjedel över mitten och den andra sidan ovanpå den. D v s man ha tre lager deg med kompott emellan. Skär 2 respektive 4 brödrektanglar. Sno varje degbit om sig själv. Lägg på bakplåtspapper och dra det upp mellan bröden. Låt jäsa 20 - 30 minuter. Hetta upp ugnen. I särskilt god tid om du använder pizzasten. Sätt in dem i 250°. Eventuellt får man sänka sedan. Det står gräddningstid 20 - 25 minuter för 200° i det receptet som jag har omvandlat en del, men med 4 bröd i ugnen får man nog dubbla tiden. Om man knackar på de färdiga bröden ska de låta ihåliga. Låt dem svalna utan duk om de ska ha knaprig yta.

Väldigt gott bröd, väldigt smarrig kompott, men ifall någon tror att det blir baguetter, nej, det blir vanlig brödkonsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar